Continuăm Poveștile lui Gerar (@Semimaraton Gerar 2.1. – 2023), am ajuns la Povestea cu numărul 6 și deschidem această Poveste cu un buletin meteorologic (între noi fie vorba, mereu mi-am dorit să fiu măcar pentru câteva minute fata de la Meteo). Săptămâna aceasta, vremea a fost mai apropiată de cea pe care am fi așteptat-o pentru luna lui Gerar – a fost și frig, a și plouat un pic, a fost și un pic de gheață și ploaie înghețată, unii zic că aseară a și nins un pic prin București – doar unii zic.

Noi am citit o prognoză optimistă care spunea că ar ninge în București fix de Gerar 2.1., dar mai vedem până atunci. Oricum am zis că zilele astea sunt bune de citit povești, așa că noi continuăm să aflăm noi povești pentru voi, toate cu alergători Gerar 2.1. care ne inspiră prin ceea ce fac, cum sunt și care ne dau mereu energia necesară pentru o alergare reușită.

Așadar am ajuns la povestea 6 (noi avem în plan ceva povești așa să aveți inspirație de alergare indiferent de cum va fi vremea în ziua Gerar 2.1., pe 28 ianuarie 2023).

În povestea de astăzi, ne dăm întâlnire cu un alergător super-cunoscut, pe care dacă l-ați ratat în curse înseamnă că nu v-ați dorit să-l vedeți, un om care aleargă cel mai adesea costumat, dar asta nu pentru că nu și-ar asuma cine este, ci pentru că își dorește mereu să rupă un zâmbet fie celor cu care se intersectează în alergare, fie copiilor, fie celor de pe margine, pentru că nu-i așa, oricât ai fi de supărat că nu poți face ceva pentru că aleargă niște nebuni, nu te poți supăra pe Mickey ?

Cred că fiecare dintre voi l-a remarcat cel puțin o dată în alergare și a zâmbit chiar și fără să vrea, copilăria noastră fiind adese legată de imaginea lui Mickey. Pe numele său,

Radu Atanasiu aka Mickey (în alergare)

este unul dintre cei mai faini oameni cu care am alergat vreodată, vă recomand ca măcar o dată într-o cursă să fiți în echipa lui de pacing (pentru că Radu este un super-pacer) sau să fiți unul dintre alergătorii care încearcă să rămână în grupul care aleargă la timpul respectiv – o să-mi mulțumiți după, pentru că Radu este un om tonic, extrem de electrizant, care te scoate mereu din zona aceea gri în care lucrurile nu par să meargă cum ai vrea într-o cursă, care te face să ieși cu gura până la urechi în toate pozele, un om care cântă, dansează și glumește chiar și 5 ore în continuu fără să se repete.

Dar Radu aka Mickey nu este doar Mickey pe care îl știm noi din lumea alergării, ci este un om cu adevărat tare frumos, care face o mulțime de lucruri frumoase, motivează oameni în fiecare zi și este un exemplu prin tot ceea ce face. El este Decan asociat la Bucharest International School of Management şi ţine cursuri de gândire critică şi decizii de business la Bucureşti, Amsterdam şi Maastricht. Am avut vreo 2 cursuri cu el și mi-a plăcut de fiecare dată energia pe care o aduce și atunci când predă. Scrie pe Republica, pe revistabiz.ro, pe adevarul.ro, dar şi (în engleză) pe platforma sa thinkinginbusiness.com. Radu a publicat în 2021, la Springer Verlag, o carte de Critical Thinking for Managers şi a avut zeci de mii de participanţi din toată lumea la seria lui de MOOCs (massive online open courses) pe platforma iversity.org.

Misiunea sa este să încurajeze metagândirea (să mă gândesc despre cum gândesc) şi umilinţa intelectuală (să cântăresc întotdeauna posibilitatea ca opinia mea să fie greşită).

De asemenea, Radu investește în start-up-uri și este un promotor al voluntariatului, fiind co-fondator al platformei deBunavoie.ro. Pentru mine este de fiecare dată un privilegiu să alerg cu Radu, să-l ascult sau să-l citesc, dar și să zâmbesc alături de el ori de câte ori ne întâlnim sau intersectăm.

M-am bucurat să-l regăsesc pe listele de înscrieri la Gerar 2.1. unde va alerga cursa de 10 km, deși de obicei preferă alergarea în echipă pentru că el este foarte sociabil, îi place să vorbească pe traseu (dacă nu mă credeți alergați pe lângă el, deschideți gura și de acolo se leagă totul). Este la Semimaraton pentru a șasea sau a șaptea oară zice el – nu mai știe exact. Din arhiva Gerar, îi putem spune că a alergat în edițiile din 2012 și 2013 Crosul ELTH (la acel moment de 3.6 km), în 2014 a alergat la Semimaraton, în 2015 a ales crosul de 10.5km, în 2016 a revenit în proba de semimaraton, iar în 2018 din nou la proba de cros. Ne bucurăm că se întoarce la Semimaraton Gerar anul acesta și sperăm ca la ediția Gerar 2.2. să îl vedem din nou în echipă.

Pentru Mickey, Gerar este cea mai cool alergare din an și, deși intenția noastră cu sezonul 2, încă nu a intrat în obișnuiță și oamenii nu înțeleg ce este acest 2.1., se știe clar ca la Gerar este o sărbătoare de alergare din mijlocul off-season, chiar dacă îi place să alerge tot anul. La Gerar și, în general, în alergare, a prins toate condițiile meteo posibile (asta că tot am început cu buletinul meteo această poveste), dar dacă tot l-am întrebat Mickey ne-a rugat ca la Gerar 2.1. să fie zăpadă bătută – și noi ne dorim la fel, dar să vedem ce iese din malaxor. Recunosc că l-am întrebat și ce pantă prefer să urce, dar mi-a spus sincer că nu cunoaște facultațile, drept urmare ghidajul meu cu Automatică sau Inginerie Electrică nu l-a ajutat, fapt pentru care nici pe mine nu m-a ajutat răspunsul lui “cea de lângă Iuliu Maniu”, întrucât ambele pante au cea mai apropiată arteră de circulație Iuliu Maniu, așa că nu vă pot spune care este sensul de alergare pe care îl preferă la Gerar.

Dacă în ceea ce privește traseul de alergare nu ne-am înțeles și va trebui să o luăm de la capăt cu discuția (mă gândesc să-l convoc pe Radu la o alergare în Politehnică și să vă povestim un pic traseul ?), mi-a fost clar că Mickey nu are nevoie de nicio motivație suplimentară să alerge, ci doar se înscrie la Gerar, pentru că, și pentru el, ca și pentru mine, alergarea este o motivație intrinsecă – cu cât alerg, cu atâta mă motivez mai mult și mai mult. E un pic ca “pofta vine mâncând”, dar pe sănătos, cum ar veni ?

Oricum la Radu, cursă sau antrenament trebuie să fie cu zâmbetul pe buze și, zice Radu, cu măsură – acum depinde de măsură, zicem noi, dar sunt convinsă că vom găsi mereu candența, dacă măsura e diferită.

Edițiile care i-au rămas în minte lui Radu sunt cea din 2014 când s-a alergat cu multă voie bună, dar și cel puțin la fel de multă zăpadă care a căzut neîncetat vreme de vreo 2 zile, însă și cea din 2018 când s-a alergat pe ploaie înghețată și copacii arătau ca într-o scenă numai bună de filmat pentru Frozen.

Cea mai bună metodă după care Radu recunoaște un alergător presupune verificarea a 3 componente: ceas, încălțări de alergare, dar mai ales după faptul că mai aleargă până la colţ şi înapoi ca să termine kilometrul ? Să ridice mâna, vă rog, cine n-a făcut așa ceva în viața lui. Iar dacă te întreabă cineva “ce mai faci?”, iar dacă persoana respectivă poartă urechi de Mickey Mouse, să știți că v-ați întâlnit cu Radu!

Vă spuneam că Radu ne-a spus că preferă alergarea în echipă pentru că este mai amuzantă, îți dă ocazia să-ți cunoști mai bine partenerii de alergare, dar și pe tine, iar ehipa ideală este cea în care la finish toți membrii echipei ajung cu zâmbetul pe buze.

Mesajul lui Mickey pentru un alergător din viitor căruia trebuie să-i prezinte Semimaraton Gerar sună extrem de motivant pentru noi să mergem mereu mai departe:

Când alergarea era încă la începuturi şi exista un singur concurs iarna, toată comunitatea cool de alergători se aduna la Gerar, în Politehnică, la sfârşit de ianuarie.

Îi mulțumim lui Radu pentru inspirație și pentru că ne-a scris, îl provocăm, după cum spuneam la o alergare pe traseul Gerar în care să mai povestim și îi ținem pumnii în cursă.

S-a terminat prima săptămână a concursului “We run as One. We read as One” și am intrat în cea de-a doua săptămână în care echipele care se înscriu și plătesc în intervalul 12 -18 ianuarie, pot câștiga cartea “Manualul de alergare” publicată în România de către prietenii noștri de la Pilot Books.