După 2 ani (am lipsit motivat, zicem noi, în 2021 și 2022, dar am închis prematur anul de alergare competitivă în 2020, cu o ediție chiar înainte de pandemie), ne-am întors, cu forțe proaspete și am deschis și un nou sezon de Semimaraton Gerar, respectiv 2.1 (pentru că Semimaraton Gerar 2.1. înseamnă deschiderea unui nou sezon de 10 ediții, în care vă și ne așteaptă surprize și momente de neuitat – cred că ediția 2.10, să ne țină Dumnezeu sănătoși până atunci, va însemna și predarea ștafetei către o noua echipă de organizare pe care încercăm să o creștem).

Ne-am propus ca în fiecare an să avem câteva sesiuni de inspirație în alergare, cu oameni care prin ceea ce fac și ceea ce sunt ne inspiră. Nu este o listă limitativă și dacă nu vă regăsiți în prima ediție 2.1. de testimoniale inspiraționale, asta nu înseamnă că voi nu ne inspirați, ci că mecanismul de identificare care a rulat pe lista de înscriși la un moment dat, nu v-a detectat. Rămâneți însă conectați pentru că sigur sigur veți primi un mesaj la un moment dat.

Acestea fiind spuse, într-un intro scurt, voi lăsa cuvintele să se împletească, ale noastre și ale persoanei din fiecare episod, iar pe voi vă invit să le citiți și să vă inspirați sau să visați.

Deschidem seria de testimoniale inspiraționale Semimaraton Gerar 2.1
cu un personaj, Dragonu sau Drago, pe numele lui real

MIHAI GODEANU

Mihai este un alergător experimentat pe care multă vreme și cred că și multă lume l-am cunoscut după duetul pe care îl forma cu Marmota sau Marmo, pe numele lui Gabriel Cojan, care între timp s-a strămutat la Brașov ?

Mihai este de profesie IT-ist, programator, o profesie des întâlnită între alergători. Este căsătorit tot cu o alergătoare și au împreună o fetiță; are un canal de youtube destinat alergării pe care vi-l recomand cu căldură https://www.youtube.com/@MihaiGoRunning.

Pe mine mă inspiră Mihai prin felul calm și relaxat în care abordează alergarea, totul pare să fie în flow la el și atât de simplu și ușor. Deși porecla lui este Dragonu, personal nu îmi amintesc să-l fi văzut vreodată scoțând flăcari, însă cred că entuziasmul lui în alergare și pasiunea se simt în tot ceea ce postează.

I-am adresat câteva întrebări Dragonului și vă lăsăm să descoperiți ce am aflat noi:

Când aude cuvântul Gerar, Mihai se gândește la frig, însă pentru Gerar 2.1 ar comanda o vreme de primăvară (cred că este realist, mai puțin decât visător) și în minte îi apare imaginea cu @Radu Milea cu țurțuri în barbă de la ediția din 2014.

Dacă pentru noi Gerar 2.1 reprezintă un nou sezon de 10 ediții, pentru Mihai, în calitate de programator, este un fel de versiune beta și vom încerca să nu-i înșelăm așteptările.  

Dragonu are la activ 4 ediții de Gerar: 2013, 2017, 2018 și 2019, iar curând o va adăuga pe cea de-a cincea în palmares, fiind înscris la proba de cros.

Dacă odată era mai mult axat pe curse lungi, iar semimaraton i s-ar fi potrivit mănușă, acum, fiind împărțit între viața de familie, job și pasiunea pentru alergare, încearcă să alerge “doar ca să alerg…”. Asta și pentru că Dragonu este extrem de determinat și serios în orice cursă pe care o abordează și încearcă să dea tot ce are mai bun (în special dacă aleargă în echipă), iar stadiul actual de încărcare în picioare (cu kilometri) fiind destul de redus, nu poate duce o cursă de 21 km la ritmul dorit, plus că simțindu-se destul de nepregătit, zice el, nu vrea sa încurce pe nimeni.

Însă Dragonu este un alergător de echipă pur sânge pentru că vede alergarea în echipa asemănătoarea chimiei dintr-o familie – “nu poți avea o relație bună cu toată lumea decât dacă înveți să te adaptezi la diferențele dintre voi…” sau asemenea unei călătorii în mașină – “nu poţi să ajungi la destinaţie dacă toţi încearcă să conducă”.

L-am văzut de multe ori făcând echipă cu Marmo și chimia dintre ei doi este extraordinară. De aceea, dream team pentru Dragonu înseamnă o echipă cu Marmota și Kilian … Pisicu (aka Octavian Andrei Ivanov), adică formula în care a alergat o ediție a Gerar.

Cea mai pregnantă amintire a lui Mihai de la Gerar este legată de un copac …

Dacă mai sus ne spunea că pentru ediția 2.1. ar comanda o vreme de primăvară, fiind un fan al alergării primăvara și toamna, ne este clar că în general preferă vreme bună ca să poată da curs stării de flow. A rămas marcat și de ediția Semimaraton Gerar din 2019 când s-a alergat după o ploaie înghețată care a îmbrăcat toți copacii într-o pojghiță de gheață, destul de grea pentru unele ramuri fragile, dar și pentru unii copaci. În acel an, cădeau țurțuri din toți copacii și mereu se auzea gheața care se spargea la contactul cu asfaltul, ceea ce dădea o senzație stranie, însă cea mai pregnantă amintire a lui Mihai este legată de un copac care a căzut la un moment dat transversal pe zona de alergare, undeva în spatele facultăților și chiar dacă nimeni nu a fost rănit, sperietura a existat pentru cei care se aflau în zonă în momentul căderii, fiind un copac de dimensiuni destul de mari ceea ce a determinat și ocolirea zonei la următoarele ture până s-a reușit degajarea spațiului de alergare.

Ca și dinamică a traseului, la Gerar s-a alergat atât în sensul acelor de ceasornic ceea ce înseamnă urcarea pantei de la Facultatea de Iginerie Electrică (o pantă mai lungă și mai lină), cât și în sens invers acelor de ceasornic, trigonometric, ceea ce implică urcarea pantei de la Facultatea de Automatică, pantă mai scurtă dar mai abruptă. Evident, cred, în calitate de programator, Mihai a ales panta de la Automatică ?

Deși folosește un nume de scenă ?, Dragonu preferă să alerge fără mască, în sensul de nemascat, constumat (am fost conștientă încă de la început că după perioada pandemiei, vor fi puțini cei care nu vor asocia masca cu masca chirurgicală), de aceea si mesajul lui Mihai pentru un alergător din viitor este foarte clar

Că după ediția Gerar 2020 ?, am zice noi a venit pandemia sau potopul în variantă modernă.

Un alergător se recunoaște după ceas, zice Drago, iar prima întrebare pe care i-o adresează se referă la suprafața de alergare – plat sau trail, iar dacă răspunsul este trail se generează automat întrebarea legată de participarea la Mecca alergătorilor montani – UTMB.

V-am spus eu că Mihai lasă impresia că aleargă simplu și ușor și asta se vede și din răspunsul legat de motivația de a alerga – el nu caută, ca marea majoritate, o motivație de a alerga, ci una de a nu alerga ?


Pentru Gerar 2.1. se antrenează “alergând” (sâc!), dar se plângea că nu merg intervalele și alergările de viteză în perioada premergătoare Gerar-ului, din cauza țurțurilor provocați de transpirație (se pare că a rămas clar marcat de Gerar-ul Înghețat), deși acum nu e prea riscant pentru că ultimele zile au fost o primăvară veritabilă în veritabila luna de Gerar.

Vom încheia acest interviu, mulțumindu-i lui Mihai pentru amabilitatea de a ne răspunde și pentru că ne motivează prin alergările lui să nu lăsăm alergarea deoparte.

Înscrie-te la Gerar 2023 și alege proba de echipă pentru a fi mereu aproape de familia ta din alergare ?